ארנונה כללית לא תוטל על כל בניין או קרקע תפוסה אשר הבעלות וההחזקה עליהם בידי כל מוסד חינוך, ובלבד שהבניין או הקרקע התפוסה משמשים לאותו מוסד חינוך על פי סעיף 4(א)(IV) לפקודת הפיטורין
(א) כגן־ילדים, בית־ספר, סמינר או בית־ספר מקצועי;
(ב) כבית חינוך לעיוורים, לאילמים או לחרשים;
(ג) כספרייה ציבורית;
על פי הסעיף דלעיל ארבעה הם התנאים המצטברים להגדרה של מוסד חינוך: מדובר ב"מוסד חינוך"; הבעלות או ההחזקה בנכס הן בידי מוסד החינוך; הנכס משמש את מוסד החינוך לאחת המטרות הקבועות המפורטות בסעיפים (א), (ב) ו־(ג) דלעיל, השימוש בנכס אינו לשם הפקת רווח כספי רע"א 8879/99 עיריית תל־אביב־יפו נ' המכללה לביטוח, פ"ד נז(2) 577 (2003).
בפרשת מכללת דרום, נפסק כי מוסד חינוך פירושו מוסדות שתכליתם חינוך והוראה בסיסיים אשר מיועדים לילדים ולנוער (עע"ם 10673/05 מכללת הדרום, עמותה לקידום החינוך הגבוה באשדוד נ' מדינת ישראל – משרד הפנים (31.12.2007).
בית המשפט קבע כי לשון פקודת הפיטורין, מבחינה בין לימוד לחינוך. משמע, הקניית החינוך היא רחבה יותר ואינה חופפת להקניית הידע, הנעשית באמצעות כיתות הלימוד. על כן נפסק כי מוסדות להשכלה מקצועית גבוהה לא יבואו בגדר "מוסד חינוך" על פי סעיף 4(א)(IV) לפקודת הפיטורין.
בעניין אורט, דחה בית המשפט את טענתה החלופית של אורט אשר לפיה יש לראות בה כ"מוסד חינוך" לצורך מתן הפטור מארנונה.
מוסד להשכלה על־ תיכונית אינו מוסד חינוך במובן "הגרעיני" של המונח, שכן מוסד חינוך תכליתו מתן שירותי חינוך בסיסיים שהציבור מעוניין בקיומם ונכון לשאת בעלות החזקתם, זוהי גם תכלית הפטור מארנונה על פי פקודת הפיטורין.
לפי פקודת הפיטורין הפטור מארנונה יחול ככלל רק לשטחים הכרחיים לפעילות אשר בגינה אושר הפטור. הדבר בא לידי ביטוי גם באישורים עצמם אשר ניתנים על ידי הממונה על המחוז במשרד הפנים, לפי פניות מקדימות של נישומים על פי לסעיף 14 לפקודת הפיטורין.
עוה"ד טל קדש- ייצוג מול רשויות מקומיות בהליכי השגה, ערר, עתירות וערעורים.
עוה"ד ונוטריון טל קדש, מחבר הספר "דיני ארנונה, פרשנות הלכה ומעשה".
מייל: tal@kadesh-law.co.il